Tässä blogissa kerron, kuinka tehdään tehokas vuosikatsaus, joka antaa selkeän suunnan tulevaan vuoteesi. (Voit ladata täytettävän pohjan alhaalta!)
Vuosikatsaus tarjoaa selkeän keinon kirkastaa ajatuksiasi tulevaa vuotta varten. Pohtia asioita, jotka haluat toteuttaa seuraavan vuoden aikana, ja tarjota suunnan, mitä kohti edetä. Tähän hetkeen sopivat mielestäni mainiosti seuraavat quotet, joiden alkuperää en valitettavasti tiedä. Ne tarttuivat mukaani jo 2020, kun aloin vasta harjoitella asioiden ylös kirjoittamista. Siitä huolimatta ne resonoivat mielestäni loistavasti tähän aiheeseen!
Jos et tähtää mihinkään, osut aina -tuntematon verkkolähde
On aivan sama kuinka kovaa juokset jos juokset väärään suuntaan -Ali Abdaal
Valitettavasti monet eivät ymmärrä arvoa siinä, mitä yksinkertainen vuosikatsaus voi tuoda elämään. Ja tuleva vuosi lipuu ohi kuten monet aiemmat. Haasteellisemmaksi sen tekee erityisesti se, että monet eivät ymmärrä, että…
Vuosikatsaukseen ei ole yhtä oikeaa tekniikkaa
- Ajaudutaan pohtimaan koko elämää viimevuoden sijaan
- Tuntuu, että ei ole koskaan ollutkaan tavoitteita elämässä
- Netistä löytyvät ohjeet eivät vastaa minun tarpeitani tai ne ovat aivan liian monimutkaisia.
- Vuosikatsaukseen kuluu liian paljon aikaa, enkä usko että se tuo elämääni arvoa.
- Minulla oli kamala vuosi, enkä halua pohtia sitä.
huh.. ei ihme, että vuosikatsaus ei tunnu olevan kaikkien juttu.. Älä huoli, tässä step-by-step ohjeessa opetan sinulle selkeästi mutta yksinkertaisesti, miten saat luotua inspiroivan ja hyvän suunnitelman, sekä parhaan mahdollisen hyödyn tulevasta vuodesta. Voin luvata, että mikäli lähdet tekemään sitä avoimin mielin, siitä tulee paras vuotesi tähän mennessä!
Askel 1: Katso taaksepäin – mitä todella tapahtui?
Miksi tämä on tärkeää?
Ennen kuin voit suunnitella tulevaa, sinun on ymmärrettävä hieman menneisyyttäsi. Löydätkö ehkäpä toiminnastasi jonkinlaisia kaavoja: Mitä teit hyvin? Missä voit parantaa? Reflektio auttaa sinua oppimaan kokemuksistasi ja ottamaan opit mukaasi tulevalle vuodelle.
Mitä tehdä:
- Aloita reflektointi pohtimalla elämäsi tärkeimpiä osa-alueita, kuten:
- Terveys ja hyvinvointi: Miten fyysinen ja henkinen hyvinvointisi kehittyi?
- Talous: Saitko edistettyä säästämistä, sijoituksia tai velkojen maksamista? Loitko itsellesi sivutuloja?
- Ihmissuhteet ja perhe: Syvenivätkö suhteesi, vai oliko niissä kitkaa?
- Työ ja liiketoiminta: Millaisia projekteja sait valmiiksi? Mitä uusia taitoja opit?
- Henkilökohtainen kasvu ja elämästä nauttiminen: Teitkö aikaa harrastuksille, luovuudelle ja levolle? Nautitko elämästäsi?
- Käy läpi mennyt vuotesi niin tarkasti kuin muistat kunkin osa-alueen kohdalla, ja kirjaa jokaisen kohdalle:
- Mitä merkittäviä asioita tapahtui? Mikä sujui hyvin?
- Entä epäonnistumisia? Mikä ei mennyt suunnitelmien mukaan?
- Mitä opit tästä?
Hyödynnä viikkokatsauksia ja kuukausikatsauksia
Jos olet tehnyt säännöllisiä viikkokatsauksia tai kuukausikatsauksia, ne tuovat juuri nyt parhaan arvonsa kehiin! Käytä niitä muistuttamaan itseäsi kaikesta siitä, mitä vuoden aikana tapahtui – niin hyvistä kuin huonoistakin hetkistä. Katsaukset tekevät arvioinnista tässä vaiheessa paljon helpompaa, tarkempaa ja nopeampaa. Jos kuulit vasta nyt ensimmäisen kerran viikkokatsauksesta ja kuukausikatsauksesta eikä sellaisia ole tullut tähän mennessä tehtyä, hyödynnä esimerkiksi puhelimesi kuvia, sosiaalisen median postauksia, whatsapp keskusteluja tai muita viestejä, joita löydät hallustasi. Ne voivat hyvinkin sytyttää mieleen sellaisia muistoja, joita olet jo unohtanut.
Tee vapaamuotoinen kertomus kuluneesta vuodesta.
Tee tämän ensimmäisen askeleen tiedon perusteella itsellesi “kertomus” menneestä vuodestasi. Jotkut tykkäävät pohtia asioita analyyttisesti, tarinana tai pelkillä bullet pointeilla. Mikään näistä ei ole toista parempi, vaan pääasia on se, että se on sinun tyylisesti kirjoitettu ja tuntuu luonnolliselta sinulle. Etene mielellään kronologisesti, ja avaa niin pitkälle kuin sinusta tuntuu hyvältä erilaisia tapahtumia, kommelluksia ja voittoja edellisestä vuodesta.
Käytännön esimerkki siitä, miltä kertomus voisi näyttää: “Alkuvuodesta oli tälläistä ja tälläistä, sitten tapahtui tälläistä, huhtikuussa oli tälläistä ja kesälomasta ei ole mitään muistikuvaa… Onneksi minulle soitettiin vain päivä töihinpaluun jälkeen, että tänään oli muuten työpäivä. Syksy meni tälläin ja talvella oli se lomareissu.” - Kuten huomaat, se voi olla hyvin vapaamuotoinen.
Askel 2: Visualisoi tuleva vuotesi - Tunne todella miltä tuntuu olla siellä!
Miksi tuleva vuosi täytyy visualisoida?
Jotta voit luoda selkeän suunnitelman tulevalle vuodelle sinulla täytyy olla hyvä käsitys siitä, mikä sinulle todella on onnistunut vuosi. Miltä tasan vuoden kuluttua elämä näyttää kun kaikki on mennyt suunnitelmien mukaan. Ihan kaikki. Yritä pitää tässä vaiheessa mukana haaveet ja kunnianhimoiset tavoitteet, mutta myös realismi. Lunttaa aiemmassa vaiheessa tehdystä kertomuksesta tai aihe-aluekohtaisista onnistumisista, pettymyksistä ja opeista yksityiskohtia.
Miltä työsi näyttää ja tuntuu, miten perhe ja parisuhteesi kehittyi, kuinka aloitit uuden harrastuksen ja teit loistavia valintoja elämäsi eteenpäin viemiseen. Kirjaa kaikki ylös. Kun tämä vaihe on saatu tehtyä, päästään vihdoin varsinaiseen ensi vuoden toteutus suunnitelmaan.
Tämän jälkeen visualisoi myös, mitä tapahtuu, jos jatkat täsmälleen samalla radalla kuin aiemmin. Tämä on hyvin tehokasta, sillä saat selkeän kontrastin näiden kahden mahdollisen suunnan välille.
Askel 3: Luo selkeä tiekartta itsellesi tulevalle vuodelle
Mitä tehdä:
Kirkasta arvosi tutkimalla vuosikertomustasi, ja visualisointejasi. Pystyt hahmottamaan selkeästi, mitkä asiat toivat hyviä fiiliksiä, millaiset asiat varjostivat vuotta, mikä toimi ja mikä ei.
Asettamalla itsellesi selkeät pilarit, jotka “kannattelevat elämääsi” helpotat tulevan suunnitelmasi tekoa kategorisoimalla niitä selkeisiin ryhmiin. Omat elämäni pilarit toimivat tässä esimerkkinä:
- Terveys ja hyvinvointi
- Talous
- Lapset ja perhe
- Parisuhde
- Elämästä nauttiminen
- Liiketoiminta
Pura jokaisen pilarin alle tavoitteet, joilla pääset visualisoimaasi tulokseen ja vaiheista ne koko vuoden ajalle, vuosineljänneksittäin. Älä kuitenkaan tee "yksityiskohtaista" suunnitelmaa kuin ensimmäiselle kvartaalille!
Pura vain ensimmäinen vuosineljännes.
Jos olet seurannut oppaan esimerkkiä, sinulla on nyt karkeat suuntaviivat tulevalle vuodelle. Jotta pystyt saavuttamaan tavoitteesi, sinun tulee purkaa ja aikatauluttaa tavoitteesi stepit selkeiksi projekteiksi. Älä kuitenkaan tässä vaiheessa ala purkamaan seuraavia vuosineljänneksiä, sillä tämä urakka tukkii mielen liiallisella tekemisen määrällä, ja tavoitteesi saattavat muuttua ajan myötä.
Tulevat vuosineljännekset tulisi täyttää yksityiskohtaisemmin sitten kvartaali katsauksissa, jolloin palaat tutkimaan suuntaasi, ja päätät, oletko kartalla, vai vaaditaanko ehkä uusia tavoitteita ja toimia. Aseta siis vain karkeat suuntaviivat toiselle, kolmannelle ja viimeiselle neljännekselle.
Hyödynnä tavoitteiden luonnissa S.M.A.R.T. frameworkia eli tavoite pohjaa.
- Spesifi (Spesific) Ole tarkka ja määrittele selkeästi, mitä haluat saavuttaa
- Mitattava (Measureable) Pohdi, millä tavoin voit mitata tuloksia joista tiedät, että olet etenemässä tavoitteesi suuntaan.
- Saavutettava (Achievable) Muista pohtia realistisesti tavoitetta. Elefantin voi syödä vain pala kerrallaan.
- Relevantti (Relevant) Pohdi myös, onko tämä tavoite sinulle järkevä, ja haluatko käyttää siihen kaiken sen ajan, jota tavoitteen saavuttaminen vaatii?
- Ajallisesti sidottu (TimeBound) Mihin mennessä tämä tavoite tulisi saavuttaa? Pystytkö luotettavasti seuraamaan tavoitettasi, vai tuleeko sen suorittamiselle ajanhallinnallisia haasteita?
Askel 4. Pura tavoitteesi pienempiin projekteihin.
Tavoitteen osat tulee purkaa selkeiksi projekteiksi, jotka aikataulutetaan tehtävänhallintajärjestelmääsi. Projektien tekemiseen on olemassa äärimmäisen tehokas 5 askeleen projektinhallinta kaava, jolla pystyt luomaan sellaisia projekteja jotka todella pysyvät aikataulussa.
Mitä tehdä?: Luo tavoitteiden alle selkeitä projekteja projektipohjalla.
- Määritä projektin tarkoitus. Eli määritä itsellesi selkeästi, mitä pitää tehdä.
- Määritä projektin lopputulos. Mistä tiedät että projekti on valmis?
- Brainstormaa mitä tahansa projektiin liittyvää. Brainstormaus on hyvin tehokas tapa, jota käytämme alitajuisesti aina huomatessamme jonkin asian olevan toisin kuin haluamme.
- Kokoa ajatukset yhteen vaiheiksi. Käytä aiempia tekstejä vaiheistaaksesi itsellesi selkeästi, mitä pitää tapahtua
- Määritä tehtävät projektin suorittamiseksi. Mikä on seuraava steppi? Entä sen jälkeen?
Ja siinä se!
Nyt sinulla on erittäin selkeä suunta, johon edetä! 🎉🎉
Lataa alta vielä lupaamani vuosikatsaus pohjat täytettävinä PDF-tiedostoina.
- Vuosikatsaus pohja
- Tavoite pohja
- Projekti pohja
Liity sähköpostilistalleni!